Zupa czosnkowa

Składniki:
– 10 – 15 ząbków czosnku,
– 2 cebule,
– 0,5 kg ziemniaków,
– 1,5 l bulionu lub rosołu,
– 100 g jogurtu greckiego,
– 3-4 łyżki masła klarowanego,
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Czosnek obieramy, kroimy ząbki na pół i na maśle klarowanym podsmażamy na małym ogniu, aż delikatnie zmiękną (trzeba pilnować, żeby nie zaczęły się robić brązowe, bo wtedy nabierają goryczki!). Gdy czosnek będzie gotowy przekładamy go do garnka, a na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ją do garnka, w którym jest już czosnek, a na koniec dodajemy też ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalewamy całość bulionem i gotujemy ok. 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy na gładką masę, dodajemy jogurt grecki (można pominąć) i doprawiamy do smaku. Podajemy z domowymi grzankami (najlepiej żytnimi) i oliwą.

Źródło: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/zupa-czosnkowafbclid=IwAR1iB2x0ducnHnwfVmDJLZTLrfek3yFTfPlMKTmu1MammDxImzmsq9ihG9g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *