Pizza na żytnio-pszennym spodzie

Składniki na dwa takie placki jak na zdjęciu (o średnicy 25 cm):
CIASTO(zaczyn drożdżowy)

✅25 g świeżych drożdży

✅2 łyżeczki cukru
✅1/3szkl.lekko ciepłej wody
✅5 łyżek mąki orkiszowej chlebowej (lub pszennej)

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać wodę ,dodać mąkę,wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 20 minut.

CIASTO
✅półtorej szklanki mąki orkiszowej (pszennej)
✅pół szklanki mąki żytniej ✅łyżeczka soli
✅2 łyżki oliwy z oliwek

Mąki przesiać, dodać rozczyn i pozostałe składniki wlać wodę (około 3/4 szklanki, lekko ciepłą) dla odpowiedniej konsystencji, żeby wyrobić elastyczne ciasto i znów zostawić do wyrośnięcia na pół godziny, potem rozwałkować na dwa cieniutkie placki (1/2 cm bo sporo jeszcze urośnie) nałożyć sos i dodatki, odstawić ponownie do wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika.
Piec 15 minut w 180*C.

Sos pomidorowy➡puszkę pomidorów, przyprawy(u mnie oregano,chilli, słodka papryka), sól,szczypta cukru gotować w rondelku aż składniki utworzą gęsty sos (jakieś 25 minut to potrwa), zblendować na gładko.

Jeśli chodzi o dodatki to na mojej pizzy jest tylko sos,czerwona papryka i mozarella, oregano i świeża bazylia.

Przepis i zdjęcie pochodzą z profilu fitfood_marlenki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *