Pierogi z jagodami

Składniki (ok 35-45 pierogów):

 

  • 0,5 kg mąki,
  • 300 ml bardzo gorącej wody,
  • 40 g masła,
  • ok. 400-450 g jagód (świeżych lub mrożonych),
  • łyżka mąki – jeśli używa się świeżych jagód.

Sposób przygotowania:

 

Mąkę wsypujemy do dużej miski, masło wrzucamy do wody. Gdy masło się rozpuści wlewamy całość do mąki i mieszamy (na początku np. widelcem, bo masa jest gorąca), zagniatamy energicznie kilka minut, aż otrzymamy jędrną kulę ciasta, w razie potrzeby dosypujemy mąki. Ciasto wkładamy do miski, na której dnie nasypujemy mąki (żeby się nie przykleiło), przykrywamy ściereczką lub folią, odstawiamy na 15-30 minut. Odrywamy kawałki ciasta, wałkujemy je na dowolną grubość i lepimy pierogi (świeże jagody wcześniej mieszamy z łyżką mąki). Gotowe pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.

 

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/pierogi-z-jagodami

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *