„Odpowiednio dobrana dieta jest integralną częścią leczenia cukrzycy”

Ostatnio na naszym portalu poruszaliśmy temat cukrzycy. Obiecaliśmy wtedy, że to nie ostatni wpis dotyczący tej kwestii. Dziś wracamy do Was z rozmową z Pauliną Konkiewicz – absolwentką Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. W 2016 ukończyła ona studia magisterskie na kierunku dietetyka. Poza studiami wiedzę i doświadczenie zdobywała w ramach odbytych licznych praktyk i szkoleń, m.in. na oddziałach szpitali w Bydgoszczy i Poznaniu, a także w placówkach oświatowych, takich jak przedszkola. Publikowała artykuły m.in. na łamach branżowych czasopism poświęconych medycynie i dietetyce czy popularnych serwisów, takich jak np. Onet.pl. Realizuje warsztaty i konsultacje indywidualne z zakresu dietetyki rodzinnej i pozytywnej edukacji żywieniowej. Ukończyła szkolenie edukatora w cukrzycy. Prowadzi bloga i profile w mediach społecznościowych pod nazwą ToCoZjemy.

Zdrowie z plusem!: Przede wszystkim – dziękujemy za możliwość rozmowy. Zacznijmy od tego, kiedy tak właściwie cukrzycy powinni udać się do dietetyka? Czy lepiej, żeby pierwsza wizyta nastąpiła od razu po zdiagnozowaniu u nich choroby, czy raczej dopiero wtedy, gdy samodzielnie nie będą potrafili poradzić sobie z dostosowaniem diety?

Paulina Konkiewicz: Konsultacja z dietetykiem powinna nastąpić bezpośrednio po zdiagnozowaniu cukrzycy. Odpowiednio dobrana dieta jest integralną częścią leczenia zatem najlepiej wdrożyć ją jak najszybciej. Dodatkowo praca dietetyka z pacjentem to w ogromnej części edukacja i staranne kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych, więc im wcześniej zostaną one rozpoczęte tym lepiej.

Zdrowie z plusem!: Doskonale zdajemy sobie sprawę, że każdy przypadek rozpatrujesz indywidualnie i nie ma jednej, uniwersalnej” diety dla cukrzyków, ale czy istnieją jakieś zasady/wytyczne, które każda osoba z cukrzycą powinna przestrzegać?

Paulina Konkiewicz: To prawda, nie ma jednakowej diety dla wszystkich diabetyków. W każdym przypadku zalecenia łączy jednak wspólny mianownik jakim są zasady zdrowego odżywiania, takie jak regularność spożywanych posiłków czy ich różnorodność. Dodatkowo przy planowaniu diety w cukrzycy istotne jest również zwrócenie uwagi na kontrolę wielkości spożywanych porcji i ograniczenie żywności przetworzonej, zawierającej łatwo przyswajalne węglowodany. Szczegółowe, optymalne dla pacjenta wytyczne uwzględniają jego wiek, aktualną masę ciała, poziom aktywności fizycznej jak również ewentualną obecność powikłań cukrzycy czy współistniejące schorzenia.

Zdrowie z plusem!: Jakie błędy dietetyczne są najczęściej popełniane przez cukrzyków?

Paulina Konkiewicz: Sytuacje, które obserwuję najczęściej to głównie nieregularność spożywanych posiłków czy ich pomijanie. Diabetycy często sięgają również po słodycze i słone przekąski, a ich posiłki są ubogie w warzywa czy produkty pełnoziarniste. W parze z błędami dietetycznymi zazwyczaj idzie również niestety brak aktywności fizycznej.

Zdrowie z plusem!: Cukrzyca ciążowa to specyficzny rodzaj cukrzycy. Jak wygląda w tym przypadku ustalanie diety?

Paulina Konkiewicz: Każda kobieta pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży ma wykonywany doustny test obciążenia glukozą, którego celem jest właśnie diagnostyka cukrzycy ciążowej. W przypadku jej rozpoznania niezbędna jest konsultacja z diabetologiem, który zaplanuje leczenie oraz z dietetykiem w celu edukacji żywieniowej i zaproponowaniu diety. Dieta oparta na regularnych posiłkach zapewnia utrzymywanie stężenia glukozy we krwi na właściwym poziomie, a jej indywidualne dopasowanie do przyszłej mamy pozwala zaspokajać potrzeby wynikające z rozwoju płodu.

Zdrowie z plusem!: Czy kobiety, u których zdiagnozowano cukrzycę ciążową, po urodzeniu dziecka nie muszą już trzymać diety?

Paulina Konkiewicz: Cukrzyca ciążowa przeważnie jest stanem przejściowym. Po porodzie stężenie glukozy wraca do normy. Trzeba mieć jednak na uwadze fakt, że przebyta cukrzyca w ciąży predysponuje do rozwoju pełnoobjawowej cukrzycy w przyszłości. Z tego względu zaleca się kontrolne wykonanie doustnego testu obciążenia glukozą (OGTT) pomiędzy 6 a 12 tygodniem od porodu, a następnie raz w roku oznaczenie poziomu glukozy na czczo.

Zdrowie z plusem!: Bardzo zastanawia nas, z czego wynika coraz więcej zachorowań na cukrzycę. Czy chodzi o to, że kiedyś się jej powszechnie nie diagnozowało, jedzenie było mniej przetworzone, a może wpływa na to brak aktywności fizycznej…? Jakie Ty – z perspektywy dietetyka rodzinnego – widzisz główne przyczyny tego zjawiska?

Paulina Konkiewicz: Cukrzycę zalicza się do grupy chorób cywilizacyjnych i moimi zdaniem rzeczywiście negatywne zmiany w stylu życia są tutaj największym problemem. Wywiady z pacjentami wskazują na obecność diety obfitującej w wysoko przetworzone produkty, brak aktywności fizycznej, szybkie tempo życia czy duże narażanie na stres. Niegdyś standardy diagnostyczne były mniej zaawansowane. Obecnie ich coraz lepszy poziom sprawia, że choroba jest szybciej rozpoznawana, a tym samy dużo łatwiej jest skutecznie wdrożyć leczenie i uniknąć powikłań.

Zdrowie z plusem!: Dziękujemy za rozmowę!

Paulina Konkiewicz: Również bardzo dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *