Smażony ryż z kurczakiem i warzywami

Składniki (4 porcje):

  • 200 g ryżu, ugotowanego 1-2min krócej niż jest napisane na opakowaniu,
  • 2 średnie filety z kurczaka,
  • 3/4 brokuła, podzielonego na małe różyczki,
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w paseczki,
  • 3 łyżki oleju sezamowego (można dać inny, ale ten nadaje cudowny aromat),
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 5 łyżek bulionu lub wody,
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę,
  • kawałek imbiru, startego na drobnych oczkach,
  • do posypania przed podaniem: sezam.

Sposób przygotowania:

Kurczaka drobno kroimy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy mięso się zetnie, dodajemy brokuła i marchewkę, podlewamy całość wodą i smażymy ok. 7-8 min., aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy ryż, sos sojowy, imbir i czosnek. Zwiększamy ogień i podsmażamy całość jeszcze przez 2-3 min. Przed podaniem posypujemy sezamem.

 

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/szybki-smazony-ryz-z-kurczakiem-i-warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *