Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki (10-12 porcji):

  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • 4 jajka,
  • 250 g wędzonego łososia,
  • 3 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego,
  • 400 g naturalnego serka twarogowego,
  • 3 łyżki dowolnej mąki,
  • łyżka masła,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym maśle rumienimy posiekany czosnek i dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż szpinak będzie miękki, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Do szpinaku dodajemy żółtka, jogurt i całość mieszamy. Do ubitych białek dodajemy masę szpinakową (jeśli szpinak puścił w międzyczasie sok to go odlewamy przed dodaniem do białek) i mąkę, delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na dużą, płytką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy łyżką. Pieczemy 20 minut w 180°C (termoobieg), a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony “biszkopt” szpinakowy smarujemy serkiem (możecie do serka dodać łyżeczkę chrzanu, jeśli lubicie ostrzejsze smaki) i układamy na nim płaty wędzonego łososia. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku cały czas ją dociskając rękoma. Zawiniętą roladę owijamy ciasno folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem kroimy roladę na plastry dowolnej grubości.

 

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony; https://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/rolada-szpinakowa-z-lososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *