Quesadillas zapiekane z kurczakiem w stylu meksykańskim

Składniki (na 4 tortille):

  • 4 placki tortilli,
  • 500 g filetów z kurczaka,
  • duża cebula,
  • mała czerwona papryka,
  • kilka pieczarek,
  • 4 łyżki kukurydzy,
  • 4 łyżki czerwonej fasoli,
  • mozzarella,
  • przyprawy: np. ostra i słodka papryka, curry, meksykańska, granulowany czosnek

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w małą kostkę, a następnie podsmażamy razem na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy kukurydzę, fasolę i doprawiamy wg uznania. Warzywa odstawiamy na sitku. Mięso drobno kroimy, doprawiamy (u mnie curry, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany) i podsmażamy, a gdy będzie gotowe mieszamy z warzywami. Placki tortilli faszerujemy gotowym farszem, posypujemy startą na tarce mozarellą, składamy na pół i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C (góra-dół), dociskając je z góry np blaszką ceramiczną. Pieczemy ok. 10-15 min (po 5 min ściągamy blaszkę) do momentu gdy tortilla się zarumieni i zrobi chrupiąca. Tortille można również przygotować na patelni.

 

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony: https://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/quesadillas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *