Pulpeciki w sosie dyniowym

Składniki (5 porcji):

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • średnia cebula, starta na grubych oczkach,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej lub mielonego siemienia lnianego,
  • paczka (459 g) mrożonej dyni pokrojonej w kostkę,
  • 700 ml bulionu,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka kurkumy,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Bulion zagotowujemy. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą, oregano, solą i pieprzem, a następnie formujemy małe pulpeciki, które wrzucamy do bulionu. Gotujemy kilka minut. Dodajemy dynię (nie rozmrażamy jej wcześniej) i kurkumę, całość gotujemy na małym gazie jeszcze ok. 10-15 min., aż dynia zmięknie. Dodajemy koperek.

 

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/pulpeciki-w-sosie-dyniowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *