Pierogi ze szpinakiem i serem

Składniki (ok. 50-60 pierogów):

ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • szklanka bardzo gorącej wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • sól;

farsz:

  • 2 paczki (po 450 g) szpinaku mrożonego (tzw. brykiet lub rozdrobniony), rozmrożonego wcześniej na sitku,
  • 1,5-2 kostki (po 250 g) tłustego twarogu,
  • duże cebula, drobno posiekana,
  • kilka ząbków czosnku (wg preferencji smakowych), przeciśniętego przez praskę,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany.

 

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą – najpierw mieszamy je widelcem, potem przekładamy na stolnicę i energicznie zagniatamy ciasto przez kilka minut aż zrobi się gładkie i sprężyste. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na pół godziny.

Cebulę szklimy na maśle lub oleju, dodając pod koniec czosnek. Na patelnię dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Dusimy całość kilka minut, na koniec dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg, przyprawiamy do smaku. Po chwili wyłączamy ogień i odstawiamy farsz do ostygnięcia.

Ciasto, które pół godziny leżakowało, dzielimy na 4 części. Trzy części przykrywamy znowu folią, czwartą rozwałkowujemy na stolnicy lekko posypanej mąką. Wykrawamy kółka i na każdym z nim układamy farsz, składamy pierogi mocno zaklejając brzegi. Analogicznie postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy chwile od wypłynięcia.

Ugotowane pierogi rozkładamy na talerzach, żeby ostygły, a następnie na talerzach lub tackach wkładamy do zamrażarki na tyle, żeby się zamroziły, ale nie przymarzły do talerza/tacki. Gdy pierogi zamarzną – przekładamy je do dużego worka strunowego (dzięki wcześniejszemu zamrożeniu nie skleja się one podczas przechowywania).

 

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/pierogi-ze-szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *