Papryka faszerowana ryżem i soczewicą

Składniki (na 2 papryki):

  • 2 duże papryki,
  • 100 g czerwonej soczewicy,
  • 70 g ryżu,
  • 2 cebule,
  • 5-6 pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki masła,
  • przyprawy: pieprz, sól, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie,
  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego (u mnie są to zmiksowane pomidory bez skórki),
  • 1/4 szklanki buliony grzybowego lub warzywnego.

Sposób przygotowania:

Papryki myjemy, a następnie odcinamy im „góry” i usuwamy ze środka gniazda nasienne. Soczewicę i ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Gdy cebula będzie miękka, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i dusimy jeszcze chwilę, dodając zioła prowansalskie (ok. łyżeczki). Gdy ryż i soczewica się ugotują, przekładamy je do miski, dodajemy cebulę z pieczarkami, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy (dodajemy tyle, żeby masa była wilgotna, ale wciąż dość zwarta i gęsta), doprawiamy do smaku. Papryki wypełniamy po brzegi farszem, przykrywamy je odciętymi wcześniej „górami” i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy niewielką ilością bulionu (u mnie grzybowy, ale nada się też warzywny) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy 25 min. W trakcie pieczenia warto sprawdzać czy bulion nie wyparował. Jeśli tak – podlewamy trochę nasze papryki w trakcie pieczenia, dzięki temu będą soczyste.

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony: https://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/weganski-obiad-papryka-faszerowana-ryzem-i-soczewica

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *