Składniki (4 porcje):
- paczka makaronu chow mein (250 g),
- duży podwójny filet z kurczaka,
- średnia marchewka,
- czerwona papryka,
- kawałek pora (biała część),
- cebula dymka ze szczypiorem,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki aromatycznego oleju,
- 6 łyżek oleju sojowego,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- pieprz,
- na wierzch: niesolone fistaszki i sezam.
Sposób przygotowania:
Marchewkę, paprykę i pora kroimy w cienkie paseczki (tzw. zapałki), czosnek bardzo drobno siekamy, szczypior siekamy w długie paski lub pod kątem w grube plasterki. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, podsmażamy pół minuty, a następnie dodajemy pokrojonego drobno kurczaka i ponownie całość przesmażamy przez kilka minut. Dodajemy marchewkę, paprykę i pora – smażymy dalej kilka minut aż warzywa delikatnie zmiękną. Dodajemy szczypior, sos sojowy, cukier i pieprz – mieszamy i smażymy całość jeszcze 2-3 min. Doprawiamy dodatkowo do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z ugotowanym wg instrukcji makaronem (makaron można też ugotować wcześniej i wrzucić na patelnię na 2-3 min. przed końcem smażenia, żeby oblepił go sos).
Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/orientalny-makaron-chow-mein-z-kurczakiem