Najlepsze ciasto drożdżowe

Składniki (duża blacha ciasta lub 9 drożdżówek):

ciasto:

  • 520 g mąki pszennej,
  • 250 g mleka,
  • 80 g miękkiego masła,
  • 70 g cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 2 żółtka,
  • cukier waniliowy lub ziarna wanilii – można pominąć.

kruszonka

  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 40 g zimnego masła.

dodatki

  • ulubione owoce,
  • białko.

 

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto: mleko, cukier i drożdże podgrzewamy. Dodajemy pozostałe składniki, wyrobiamy energicznie i przekładamy ciasto do dużej miski wysmarowanej olejem. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: zagniatamy razem wszystkie składniki, przekładamy do miseczki i jeszcze wyrobiamy rękoma, aby powstały większe i mniejsze grudki. Odstawiamy do lodówki.

Wyrośnięte ciasto: jeśli robimy w dużej blaszce to przekładamy do foremki, odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, jeśli bułki – formujemy ile chcemy kulek i układamy na dużej blaszce w odstępie od siebie, odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Układamy na wierzchu owoce: na dużej blaszce wiadomo – posypujemy po cieście; kulki rozpłaszczamy, na środku robimy wgniecenie i układamy owoce, brzegi bułek smarujemy białkiem. Wszystko posypujemy kruszonką.

Ciasto/bułki wstawiamy do piekarnik rozgrzanego do 190℃ (dół+termoobieg) i pieczemy: bułki 15 min, ciasto 35-40 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

 

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/najlepsze-ciasto-drozdzowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *