Meksykańska zapiekanka naleśnikowa

Składniki (8-9 naleśników):

  • naleśniki
    – 200 g mąki pszennej,
    – szklanka mleka,
    – niepełna szklanka wody gazowanej,
    – 1 jajko,
    – 2 łyżki oleju,
    – pół łyżeczki soli;
  • farsz
    – paczka (400-500 g) mięsa mielonego,
    – puszka czerwonej fasoli, opłukanej i odcedzonej,
    – pół puszki kukurydzy, odcedzonej,
    – duża cebula,
    – mała czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę,
    – 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
    – czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
    – pół pęczka kolendry, drobno posiekanej,
    – szklanka bulionu,
    – 2 łyżki masła,
    – po 2 łyżeczki: słodkiej papryki i oregano lub przyprawy do pizzy,
    – po łyżeczce: soli, ostrej papryki, kurkumy i kuminu.
  • sos
    – puszka pomidorów w puszce, krojonych,
    – łyżka masła,
    – 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
    – łyżeczka oregano,
    – po pół łyżeczki soli i pieprzu;
  • dodatkowo
    – duża kostka (250-300 g) żółtego sera lub mozzarelli, drobno startej.,
    – gęsty jogurt lub śmietana 18%,
    – pół pęczka kolendry, drobno posiekanej.

 

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy naleśniki miksując ze sobą wszystkie składniki tak, aby nie było grudek. Chochelką wylewamy odpowiednią ilość ciasta na patelnię do naleśników i rozprowadzamy masę równomiernie po dnie. Smażymy z dwóch stron, a następnie przekładamy na talerz – powtarzamy aż usmażymy wszystkie naleśniki.

W międzyczasie możemy przygotowywać farsz – na maśle szklimy cebulę z papryką, pod koniec wrzucamy czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż przestanie być surowe (10-15 min) co jakiś czas mieszając. Dodajemy bulion i koncentrat, całość mieszamy i dusimy ok. 15 min. Dodajemy fasolę i kukurydzę, połowę sera, przyprawy oraz kolendrę – mieszamy i odstawiamy do czasu przygotowania sosu.

Sos – na maśle szklimy przez pół minuty czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy, dusimy przez ok. 10min na średnim ogniu aż kawałki pomidorów zaczną się rozpadać i sos się zagęści.

Naleśniki napełniamy farszem, zawijamy (w rulon lub jak krokiet) i układamy obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C (góra-dół) i pieczemy 25-30 min., posypując je kilka minut przed końcem serem.

Podajemy posypane kolendrą i opcjonalnie z jogurtem lub śmietaną (wg mnie śmietana 18% to obowiązkowy element meksykańskich dań,

 

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/meksykanska-zapiekanka-nalesnikowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *