Składniki (8-9 naleśników):
- naleśniki
– 200 g mąki pszennej,
– szklanka mleka,
– niepełna szklanka wody gazowanej,
– 1 jajko,
– 2 łyżki oleju,
– pół łyżeczki soli; - farsz
– paczka (400-500 g) mięsa mielonego,
– puszka czerwonej fasoli, opłukanej i odcedzonej,
– pół puszki kukurydzy, odcedzonej,
– duża cebula,
– mała czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę,
– 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
– czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
– pół pęczka kolendry, drobno posiekanej,
– szklanka bulionu,
– 2 łyżki masła,
– po 2 łyżeczki: słodkiej papryki i oregano lub przyprawy do pizzy,
– po łyżeczce: soli, ostrej papryki, kurkumy i kuminu. - sos
– puszka pomidorów w puszce, krojonych,
– łyżka masła,
– 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
– łyżeczka oregano,
– po pół łyżeczki soli i pieprzu; - dodatkowo
– duża kostka (250-300 g) żółtego sera lub mozzarelli, drobno startej.,
– gęsty jogurt lub śmietana 18%,
– pół pęczka kolendry, drobno posiekanej.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy naleśniki miksując ze sobą wszystkie składniki tak, aby nie było grudek. Chochelką wylewamy odpowiednią ilość ciasta na patelnię do naleśników i rozprowadzamy masę równomiernie po dnie. Smażymy z dwóch stron, a następnie przekładamy na talerz – powtarzamy aż usmażymy wszystkie naleśniki.
W międzyczasie możemy przygotowywać farsz – na maśle szklimy cebulę z papryką, pod koniec wrzucamy czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż przestanie być surowe (10-15 min) co jakiś czas mieszając. Dodajemy bulion i koncentrat, całość mieszamy i dusimy ok. 15 min. Dodajemy fasolę i kukurydzę, połowę sera, przyprawy oraz kolendrę – mieszamy i odstawiamy do czasu przygotowania sosu.
Sos – na maśle szklimy przez pół minuty czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy, dusimy przez ok. 10min na średnim ogniu aż kawałki pomidorów zaczną się rozpadać i sos się zagęści.
Naleśniki napełniamy farszem, zawijamy (w rulon lub jak krokiet) i układamy obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C (góra-dół) i pieczemy 25-30 min., posypując je kilka minut przed końcem serem.
Podajemy posypane kolendrą i opcjonalnie z jogurtem lub śmietaną (wg mnie śmietana 18% to obowiązkowy element meksykańskich dań,
Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/meksykanska-zapiekanka-nalesnikowa