Kwasy tłuszczowe omega – 3,6,9 receptą na długowieczność?

Zdarzyło Wam się kiedyś w Aptece poprosić o “omegę-3,6,9” nie wiedząc, co to jest, a swoją wiedzę czerpiąc jedynie z reklam w prasie czy telewizji, mówiących o tym, jak ważne jest stosowanie tych substancji? Wielu farmaceutów jako anegdoty opowiada historie swoich Pacjentów, dziwujących się niezmiernie, że “jedna omega z trzema cyferkami” to tak naprawdę trzy, zupełnie różne substancje, które łączy jedynie to, że wszystkie należą do rodziny “dobrych” kwasów tłuszczowych nienasyconych. Kwasów tłuszczowych jednak, które “nie powodują tycia”, jak można byłoby pomyśleć w pierwszej chwili, a wręcz przeciwnie – wpływają jedynie na same pozytywne rzeczy – a przede wszystkim długowieczność.

Omega – 3,6,9 – wpływ na funkcjonowanie człowieka

Można byłoby zadać sobie pytanie – skoro wszystkie te związki są kwasami tłuszczowymi, po co brać je równocześnie? Czy nie można byłoby suplementować jedynie np. Omega-3? Należy jednak brać pod uwagę fakt, że w związku z ich odmienną budową, odgrywają w naszym organizmie inne funkcje. Jeśli chcemy być zdrowi, nie mieć problemów chociażby z sercem, musimy nie tylko dostarczać sobie wszystkich tych tłuszczów, ale, co bardziej istotne – powinny być one w odpowiednich proporcjach. Głównie dlatego warto kupić preparat apteczny, w którym znajdują się idealnie zbilansowane ilości składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Naturalne źródła omega – 3,6,9

Jak już wspomnieliśmy, w Aptekach znaleźć można wiele preparatów, zawierających powyższe kwasy tłuszczowe. Jeśli jednak jesteśmy na tyle zdyscyplinowani, że samodzielnie potrafimy dbać o odpowiednią, zbilansowaną we wszystkie składniki odżywcze dietę, warto zapamiętać, w których, najłatwiej dostępnych, produktach znajdują się te “dobre” tłuszcze.

Dobrym źródłem omega-3 są chociażby oleje – lniany czy rzepakowy, a także orzechy. Ponadto, warto do swojej diety wprowadzić tłuste ryby morskie – np, łososia czy makrelę. Kwasy omega-6 znajdziemy również w olejach i orzechach, ale i czerwonym mięsie, omega-9 natomiast w oliwie z oliwek, ponownie – orzechach i, tak obecnie popularnym, awokado.

Wskazówka na wagę zdrowia

Jak widać, istnieją takie produkty, które zawierają w sobie wszystkie wymienione wcześniej kwasy tłuszczowe. Czy więc spożywając orzechy w nieograniczonej ilości lub smażąc na oleju rzepakowym uchronimy się przed niedoborami? Niestety, nie do końca – wspomniane przez nas wcześniej odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych – szczególnie omega-6 do -3 skutecznie “utrudniają” nam dostarczanie sobie odpowiednich ilości z pożywienia. Jeżeli moglibyśmy Wam coś podpowiedzieć – zarówno lekarze, jak i dietetycy bardzo często zalecają osobom z niedoborami lub nadmiarami tych związków stosowanie do sałatek, na zimno, oleju lnianego. Dla niektórych będzie to jedynie “kosmetyczna” zmiana w diecie, a potrafi zdziałać cuda. W większości przypadków jednak rekomenduje się stosowanie mimo wszystko odpowiednich preparatów aptecznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *