Krzywa cukrowa – z czym to się je?

Jest to badanie doskonale znane m.in. wszystkim kobietom, które mają dziecko lub są w zaawansowanej ciąży. Niektórzy ludzie go nienawidzą, a inni – wręcz przeciwnie – nie mogą się go doczekać. O czym mowa? Chodzi o krzywą cukrową (inaczej – glikemiczną), czyli test obciążenia glukozą.

Krzywa cukrowa – czemu służy?

Najprościej rzecz ujmując, krzywą cukrową wykonuje się po to, by zmierzyć stężenie glukozy we krwi. Samo badanie jest wieloetapowe, pobranie krwi następuje 2 lub 3 razy. Dla większości pacjentów jego punktem kulminacyjnym jest jednak samo wypicie 75 g glukozy, rozcieńczonej w 250 – 300 ml wody…

Jak wygląda badanie krzywej cukrowej?

Jak już wspomnieliśmy, krzywa cukrowa jest badaniem kilkuetapowym. Pierwsze pobranie krwi następuje jeszcze przed wypiciem glukozy. Po odczytaniu wyniku, przygotowuje się roztwór do wypicia i spożywa się go niewielkimi łykami przez ok. 5 minut. Jest to dość trudne z uwagi na jego smak. Niektóre laboratoria sugerują, żeby do roztworu dodać sok z cytryny, by przełamać jego słodycz, ale nie każda pielęgniarka na to pozwala. W związku z faktem, że często po wypiciu glukozy można czuć się bardzo słabo oraz aktywność może zaburzyć wyniki badania, rekomenduje się pozostanie w laboratorium aż do jego końca. Po godzinie następuje pierwsze pobranie krwi (głównie u kobiet w ciąży), a po dwóch – kolejne.

Kiedy wyniki krzywej cukrowej powinny być powodem do niepokoju?

Wyniki krzywej cukrowej otrzymuje się bardzo szybko, bo już następnego dnia po badaniu. Na wydruku widać 3 wartości. Poziom cukru przed spożycie glukozy nie powinien wynosić więcej niż 92 mg/dl. Po godzinie od wykonania testu – maksymalna akceptowalna wartość to 180 mg/dl, natomiast po 2 godzinach – 140 mg/dl (w przypadku ciężarnych – do 152 mg/dl*). Co w sytuacji, gdy którykolwiek z wyników jest powyżej normy? Należy niezwłocznie udać się do lekarza, który zlecił badanie.

Co oznacza nieprawidłowy wynik krzywej cukrowej?

Wyniki powyżej normy najczęściej oznaczają stan przedcukrzycowy lub cukrzycę. W przypadku ciężarnych, określa się ją mianem cukrzycy ciążowej. Cukrzyca to choroba, z którą da się żyć. Czasami wystarczy jedynie zmienić dietę, ale w bardziej zaawansowanych przypadkach – do leczenia włącza się również insulinę.

Dieta cukrzycowa – na czym polega?

Jak wspomnieliśmy, czasami wystarczy odpowiednia dieta, by unormować poziom glukozy we krwi. Największą uwagę należy zwrócić na indeks glikemiczny produktów, jakie się spożywa. Często mówi się również, że lepiej jeść wtedy częściej, a mniej. W przypadku zdiagnozowanej cukrzycy najlepszą opcją jest zwrócenie się do dietetyka, który może przygotować spersonalizowaną dietę pod konkretne potrzeby zdrowotne.

 

*Zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z 2018 r.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *