Krem pomidorowy z soczewicą

Składniki:

 

  • 2 pomidory (ok. 400 g), bez gniazd nasiennych, pokrojone na ćwiartki,
  • 100g dyni (można dać marchewkę), obranej i pokrojonej na kawałki,
  • 50 g czerwonej soczewicy,
  • szklanka passaty pomidorowej,
  • 0,5 l rosołu lub bulionu,
  • cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • łyżka masła,
  • kilka listków bazylii.

Sposób przygotowania:

 

Cebulę szklimy na maśle, dodając pod koniec czosnek i soczewicę. Po 2 minutach dodajemy pomidory i całość chwilę przesmażamy (ja nie ściągam skórki z pomidorów przed smażeniem, w trakcie ona sama schodzi i wyciągam ją widelcem). Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy passatę, bazylię, ewentualnie doprawiamy i wszystko miksujemy. Jeśli zupa jest za rzadka, gotujemy chwilę żeby woda odparowała. Podajemy z mozzarellą.

 

Zdjęcie i przepis pochodzący ze strony: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/krem-pomidorowy-z-soczewica

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *