Składniki:
- 2 pomidory (ok. 400 g), bez gniazd nasiennych, pokrojone na ćwiartki,
- 100g dyni (można dać marchewkę), obranej i pokrojonej na kawałki,
- 50 g czerwonej soczewicy,
- szklanka passaty pomidorowej,
- 0,5 l rosołu lub bulionu,
- cebula, drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- łyżka masła,
- kilka listków bazylii.
Sposób przygotowania:
Cebulę szklimy na maśle, dodając pod koniec czosnek i soczewicę. Po 2 minutach dodajemy pomidory i całość chwilę przesmażamy (ja nie ściągam skórki z pomidorów przed smażeniem, w trakcie ona sama schodzi i wyciągam ją widelcem). Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy passatę, bazylię, ewentualnie doprawiamy i wszystko miksujemy. Jeśli zupa jest za rzadka, gotujemy chwilę żeby woda odparowała. Podajemy z mozzarellą.
Zdjęcie i przepis pochodzący ze strony: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/krem-pomidorowy-z-soczewica