Kotlety ziemniaczane

Składniki (12 szt.):

– 1,5 kg ziemniaków,
– szklanka mąki (np. pszenna lub ryżowa),
– 1 zeszklona cebula pokrojona w kostkę,
– pół pęczka posiekanej zielonej pietruszki,
– 1 jajko,
– przyprawy (np. sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka i obowiązkowo curry).

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia i przepuszczamy przez praskę (można też je drobno ugnieść tłuczkiem do ziemniaków). Ziemniaki mieszamy z pozostałymi składnikami, potem formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie miks masła i oleju ryżowego) do złotobrązowego koloru.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony: https://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/kotlety-ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *