Korzenne ciasto z cukinii

Składniki (mała keksówka – wym. dna 8×20 cm):
CIASTO
– średnia cukinia ze skórą (ok. 250 – 300 g), starta na grubych oczkach,
– 200 g mąki (np. żytnia typ 720),
– 100 ml płynnego oleju (np. rzepakowy),
– po 60 g zmielonych migdałów i orzechów włoskich,
– 70 g ksylitolu,
– 3 jajka,
– 2 łyżeczki cynamonu,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– po pół łyżeczki imbiru mielonego i kardamonu.
POLEWA
– 10 – 15 kostek gorzkiej czekolady,
– kilka łyżek mleka.
DODATKOWO
– garść posiekanych orzechów (np. fistaszki bez soli).

Jajka roztrzepujemy z olejem, dodajemy suche składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy cukinię, mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dół + termoobieg) i pieczemy ok. 40 minut (lub dłużej jeśli cukinia była mokra – najlepiej sprawdzać patyczkiem w trakcie pieczenia). Ciasto odstawiamy do ostygnięcia na kratce a gdy ostygnie polewamy je roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z mlekiem, na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.

Źródło: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/korzenne-ciasto-z-cukinii?fbclid=IwAR2hrD-p8WGtUXxRyQC3viN9B477a0oE2TLXnjoKoLnyu-CvTk38TIpuBQc

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *