Ciasto zebra

Składniki (tortownica o śr. 22-24 cm):

  • 5 średnich jajek, białka i żółtka osobno,
  • 400 g mąki pszennej + dodatkowo 2 łyżki,
  • 200 g cukru,
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego,
  • szklanka gazowanego płynu (woda, sprite lub oranżada),
  • 2 łyżki naturalnego kakao,
  • 2 łyżeczki proszku d/p,
  • aromat waniliowy (można pominąć).

 

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo żółtka. Do masy dodajemy olej, płyn, mąkę (bez tych 2 łyżek), proszek d/p i aromat – delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao, mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto dużą łyżką lub małą chochelką – na środku tortownicy wykładamy łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego, znowu jasne, potem ciemne… i tak do momentu, gdy skończą się nam obie masy (ciasto po nałożeniu każdej kolejnej łyżki będzie się rozlewać po tortownicy i wypełni ją całą). Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka.

 

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/ciasto-zebra-moj-smak-dziecinstwa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *