Chleb orkiszowy

Składniki (mała keksówka):

 

  • 350 g mąki orkiszowej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 300 ml cieplej wody,
  • 2-3 łyżki zmielonych pestek,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka cukru,
  • 10 g drożdży,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

W 100 ml wody rozpuszczamy drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawiamy zaczyn na 15 minut, żeby zaczął pracować. Pozostałą wodę mieszamy w misce z resztą składników, dodajemy zaczyn i przez chwilę energicznie wyrabiamy. Ciasto przekładamy do małej keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (dół+termoobieg). Pieczemy 35 minut, po czym wyciągamy chlebek, kładziemy w piekarniku do góry nogami i pieczemy jeszcze 10 minut (dzięki temu spód chleba nie będzie mokry). Odstawiamy do ostygnięcia. Chleb dobrze jest przechowywać w cienkim foliowym woreczku, dzięki czemu tak szybko nie wysycha.

 

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/chleb-orkiszowy

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *