Batonik kokosowy

Składniki:
ciemna masa

  • szklanka pestek (ok. 150 g),
  • szklanka (ok. 120 g) mąki kokosowej,
  • 150 g suszonych daktyli bez pestek, zalanych gorącą wodą i odcedzonych,
  • 40 g kakao lub karobu,
  • 1 banan.

 

jasna masa

  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 1/4 szklanki (ok. 40 g) oleju kokosowego, roztopionego,
  • 2 czubate łyżki stałej części mleczka kokosowego,
  • łyżka syropu daktylowego lub z agawy/klonowego.

 

Sposób przygotowania:

 

Pestki mielimy na mąkę i blendujemy ze składnikami ciemnej masy. Masę wykładamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Składniki jasnej masy mieszamy, wykładamy na ciemną masę. Wierzch wyrównujemy. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 godz.

 

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony: http://www.dziewczynainformatyka.pl/odzywianie/batoniki-kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *